Руският лидер говори 2 часа и 6 минути пред Тъкър

...
 Руският лидер говори 2 часа и 6 минути пред Тъкър
Коментари Харесай

Путин: Ако САЩ спрат оръжията за Украйна, войната ще приключи

 
Руският водач приказва 2 часа и 6 минути пред Тъкър Карлсън
 

Москва не е започвала спора, а пробва да го приключи, изясни президентът

Русия желала да се причисли към НАТО, само че ѝ отказали

Ако Съединени американски щати в действителност желаят да завърши войната в Украйна, то би трябвало да спрат оръжейните доставки за Киев и всичко ще свърши за няколко седмици. Русия няма желание да атакува Полша, Латвия или която и да било друга страна. Ако някой реши да изпрати войски в Украйна, това ще изправи човечеството на ръба на световен спор. Най-доброто решение би било да се реализира съглашение с Русия, само че с отчитане на актуалната обстановка, разбирайки, че Русия се бори за ползите си до край и че е нужно към нея да се отнасят с почитание.

Това са някои от главните тези, които изрече съветският президент Владимир Путин в изявлението си пред американския водещ Тъкър Карлсън. То бе излъчено в нощта против петък българско време и единствено за първите седем часа бе гладено от над 60 милиона души по света. Това бе първото изявление на Путин за американски публицист след нашествието в Украйна преди две години.

Тъкър стартира диалога с въпрос за какво Путин е наредил нахлуването в Украйна. В отговор съветският водач направи много обстоен обзор на историята, в който се върна до времената на Богдан Хмелницки, оглавил въстание против полската власт в Украйна през 1648 година Путин се спря и на пакта “Рибентроп-Молотов ”, съгласно който през Втората международна война част от Украйна е трябвало остане в рамките на Съюз на съветските социалистически републики. Президентът уточни, че Владимир Ленин дал “по необясними аргументи ” на украинската руска република “територии и хора, които в никакъв случай не са се наричали Украйна или украинци ”.

Като непосреден мотив за разразилите се военни дейности Путин уточни събитията в Украйна през 2014 година - свалянето на президента Виктор Янукович, което съветският водач назовава “държавен прелом ” “с поддръжката на Централно разузнавателно управление на САЩ ”, и митингите на Майдана. “През 2014 година те направиха държавен прелом, а тези, които не признаха държавния прелом, а това е държавен прелом, започнаха да преследват, сътвориха опасност за Крим, който бяхме принудени да вземем под наша отбрана. Те започнаха войната в Донбас през 2014 година, употребявайки авиация и артилерия против цивилни. В последна сметка всичко стартира отсам. Те започнаха войната през 2014 година Нашата цел е да спрем тази война. И не сме я почнали ние през 2022 година, това е опит да я спрем ”, изясни Путин.

А на въпрос дали Русия е постигнала задачите си, отговори: “Не, още не сме постигнали задачите си, тъй като една от задачите е денацификацията ”.

Пред Карлсън Путин уточни, че Русия се е интересувала от опцията да се причисли към НАТО, само че є е било отказано. Руският президент напомни собствен диалог с тогавашния си американски сътрудник Бил Клинтън. “На среща тук в Кремъл с напускащия Бил Клинтън - тук един до различен, в прилежащата стая - аз му споделих, зададох въпрос: слушай, Бил, по какъв начин мислиш, в случай че Русия повдигне въпроса за присъединение към НАТО, това допустимо ли е съгласно теб? Изведнъж той сподели: знаеш ли, това е забавно, по този начин мисля. И вечерта, когато се видяхме на вечеря, той сподели: знаеш ли, приказвах с моите хора, с моя екип - не, в този момент това е невероятно ”. А на уточняващ въпрос на водещия дали в случай че Клинтън бе споделил “да ” Русия щеше да влезе в пакта, отвърна: “Ако беше споделил “да ”, процесът на доближаване щеше да стартира и в последна сметка това можеше да се случи, в случай че видехме откровеното предпочитание на сътрудниците да създадат това. Но свърши дотук. Щом е не - добре, ок ”.

Попитан дали съгласно него НАТО се тормози, че може да се стигне до световна война или даже до нуклеарен спор, Путин изясни: “Във всеки случай те приказват за това и се пробват да сплашат популацията си с мислена съветска опасност. Това е явен факт. И мислещите хора - не елементарните хора, а мислещите хора, анализаторите, занимаващите се с действителна политика, просто умните хора - прелестно схващат, че това е фалшив. Руската опасност се раздухва ”.

В изявлението Карлсън напомня на съветския президент изявление на US сенатора Чък Шумър, съгласно който Съединени американски щати би трябвало да продължат да финансират Украйна или в последна сметка американските бойци ще би трябвало да се бият в Украйна вместо украинците и пита Путин за коментар. А той отсича: “Това е провокация, освен това евтина провокация... Нуждаят ли се Съединени американски щати от това? За какво? На хиляди километри от националната им територия! Нямате какво да вършиме? Имате доста проблеми на границата, проблеми с миграцията, проблеми с държавния дълг - повече от 33 трилиона $. Няма какво да вършиме - би трябвало да се биете в Украйна? Не е ли по-добре да се споразумеете с Русия? Да реализираме съглашение, към този момент разбирайки обстановката, която се развива през днешния ден, разбирайки, че Русия ще се бори за своите ползи до дъно и, разбирайки това, в действителност да се върнем към здравия разсъдък, да започнете да почитате нашата страна, нейните ползи и да търсим съответни решения? Струва ми се, че това е доста по-умно и по-рационално ”.

Путин за следващ път показва, че Москва е подготвена за договаряния по украинската рецесия. “Ние не сме отказвали договаряния. Ние не отхвърляме - това го прави западната страна, а Украйна, несъмнено, през днешния ден е спътник на Съединени американски щати. Очевидно е. Вярно, не желая това да прозвучи като някакво проклинание или засегнатост към някого, само че разбираме, нали, какво се случва? ”.

Реакции в медиите

Путин дирижираше диалога

Владимир Путин контролираше изцяло диалога, през по-голямата част от него интервюиращият съвсем не взе думата - по този начин Би Би Си заключи изявлението на Тъкър Карлсън с съветския президент. Путин поучаваше, майтапеше се и от време на време изръмжаваше. Тъкър Карлсън се смееше, слушаше и отново слушаше. А от време на време загубваше очарованото си изражение, да вземем за пример когато Путин даде обещание за 30 секунди да напомни обстоятелства от историята, само че приказва на тази тематика повече от 30 минути, показва Би Би Си.

Отправи обръщение към републиканците

Според анализатори Владимир Путин е избрал да приказва с Тъкър Карлсън частично поради хипотетичната си благосклонност към водещия, само че също и с цел да употребява опцията да насочи обръщение към републиканците, последващи лозунга “Да създадем Америка още веднъж велика ” (на Доналд Тръмп) в година на избори. Това написа в коментар за изявлението в. “Вашингтон пост ”. Това може да се отрази удобно на възможностите на Доналд Тръмп да бъде избран отново и да убеди републиканците да продължат да блокират американската военна помощ за Украйна, написа авторката на материала Франческа Ебел.

Заплаши Съединени американски щати със международна война

В изявлението си за Тъкър Карлсън Владимир Путин заплаши Съединени американски щати със международна война, в случай че разположат свои войски в Украйна, написа в. “Дейли телеграф ”. И добавя, че съветският водач е призовал Съединени американски щати да сложат завършек на войната в Украйна и да работят за мир.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР